Κουστογερακο

Το κουστογγερακο είναι παλιός ορεινός οικισμός της κοινότητας σουγιας στην επαρχία σελινου βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μέτρα και απέχει 73 χιλιόμετρα από τα Χανιά . Είναι η πατρίδα του Γεωργίου καντανολεου , ο οποίος ήταν αρχηγός της επανάστασης τον 17ο αιώνα στην δυτική Κρήτη και πατρίδα του Γεωργίου Κριαρη που έδρασε τον 18ο-19ο αιώνα Οι βενετοί το έχουν κάψει δυο φορές και έχει ανοικοδομηθεί ξανά , το τελειωτικό χτύπημα ήταν το 1821 από τον Χουσεΐν πασά, αλλά και πάλι ανοικοδομήθηκε .Μια από τις μεγαλύτερες μάχες ήταν όταν οι γερμανοί ντουφέκιζαν γυναίκες του χωριού ενώ αργότερα τράπηκαν σε φυγή και καταδιώχτηκαν μέχρι το χωριό μονή με πολλούς νεκρούς και τραυματίες .

Μπορούμε να πούμε ότι ο χρόνος σίγουρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το όνομα καθώς πριν από 830 χρόνια το 1182 αναφέρετε ως του Χριστού το γεράκι από τον Αλέξιο Κομνηνό .

Άλλη μια ονομασία αναφέρετε σε έγγραφο του δούκα Petro boldu το 1536 όπου αναφέρετε ως cristogeraca .

Το χωριό αναφέρετε στις απογραφές του 1577 ως christogeraco μαζί με άλλα χωριά (christogeraco et Rodovani , Agriles, Moni ) με 280 κατοίκους . Μέχρι το 1834 υπήρχε η ιδία ονομασία , αλλά ο Pashley το έγραψε λάθος Krustogheraco. Το 1900 ο Γ. Χατζηδάκης το διόρθωσε ως Κουστογερακο.